close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více
 

test o konich

5. října 2006 v 16:00 | Šárka.v. |  testy

Všeobecný test o koních:

1.) <!--[endif]-->Jak se nazývá část v kopytě, která je tvaru V?

a.)špánek
b)střelka
c)škára

<!--[if !supportLists]-->2.) <!--[endif]-->Kolik má klisna zubů?

a.) 36 zubů
b.) 41 zubů
c.) 38 zubů

3.)Skoková soutěž se nazývá?

a.)drezura
b.)základy skoků
c.)parkur

4.)Jak se jmenovali koně, které choval kmen Nez-Percé?

a.)Islandský pony
b.)arabský plnokrevník
c.)appaloosa

5.)Jak dlouho je březí klisna?

a.)9měsíců
b.)10 měsíců
c.) 11měsíců

6.) Jaká je normální teplota koně ?

a.) 38 - 38,6 °C
b.) 36,9 - 37,6 °C
c.) 39 - 40 °C

7.) Který kůň byl koněm vikingů?

a.) appaloosa
b.) islandský pony
c.) fjordling

8.)Která z těchto věcí nepatří do vybavení na čištění koně?

a.) hřbílko
b.) kartáč
c.) chaps

9.)Z jakého materiálu je vyrobena pálka na pólo?

a.) pouze ze smrkového dřeva
b.) nejlepší je lipová dřevo
c.) z bambusu

10.) Dá se na dámském sedle skákat?

a.) Ne, jelikož se v něm velmi špatně udržuje rovnováha již při normální jízdě
b.)Ano

11.) Co jsou žuchvy?

a.) nozdry koně
b.) nejširší místo hlavy koně nad kloubem spojující čelisti.
c.)Je to nejužší část hlavy koně
Správné odpovědi:1.)b;2.)a;3.)c;4.)c;5.)c;6.)a;7.)c;8.)c;9.)c;10.)b;11.)b
10-11b.- Super!!!!!!!!!!dobrý výkon
5-9b.-Jo dobrý ale příště to bude lepší!
0-4b.-nic moc!!!doučit!!!!!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 míša míša | 26. ledna 2008 v 19:04 | Reagovat

no  dosáhlasem  devíti bodů!!

2 Luckaxcenjbvgztr Luckaxcenjbvgztr | 18. února 2008 v 13:15 | Reagovat

hm..já 10

3 zuzka zuzka | 21. února 2008 v 17:16 | Reagovat

hmmmm...to máš blbé já11 každý není in každý má iné hodnocení a nikomu se tedy nevysmíváme tak já jsem taky mohla mít jen 5nodů ale mám 11 lucko ty jsi mohla mít 1 bod a máš 10 a míša má zas 9tak se přece nebudem povyšovat za to že někdo mí mín

4 radka radka | 26. června 2008 v 18:32 | Reagovat

no ja dosahla 11bodu a jsem rada ze jsem to udelala a ty ostatni tak jsou blby ze to neumi tak nemuzou jezdit na koni ja na koni jezdim 7roku a je to sranda se to naucit a jste blby a tak dal ze neumite udelazt ani 10bodu ja to sama vim a mam stym skusenosti jak se to mam naucit kolik sr toho mam naucit a tak dal a blahopreju vsem co maji10-11bodu protoze hned muzou jezdit na koni a budou s konmi chytry a taky az je budou skoset tak to budou umet a nevyhodi je a ty co to umet nebudou tak je vyhodi (musis se ucit vsechno co ti rikaj a i to co rikaji ze si to pamatovat nemame tak at si to zapomatujou protoze skousi co si lidi zapomatujou

5 Kim Kim | 25. července 2008 v 0:39 | Reagovat

Akoze radka spamataj sa !! tu neide o to ze kolko si mala bodov ... tym ze si spravila jeden blby test na 11 bodov to neznamena ze si dobry jazdec .. to neni o tom ! ale o tom co mas v sebe !! ci nato mas alebo nie .. TALENT !!! ty si sa to mozno dobre naucila a tolko a ked jazdis si mozno drevena .. darmo ma clovek rozum sa nieco naucit ked nema vlohy na jazdenie !!! hapes ?? neide o to co si sa nabiflila ale o to co dokazes v SEDLE !!! a aj tie vedomosti co si vraj zvladla na 11 bodov si mozno vykukala s knihy !!! takze ti ktory ste nemali 11 alebo 10 bodov nesmutte vsetko sa da naucit ale na nieco treba mat vlohy .. nestaci len rozum !! ja som mala 7 bodov a som nato hrda ! a tie vedomosti treba vediet aj pouzit nie len teoreticky vediet ! a mimochodom radka kolko mas rokov ???

6 vlastnik vlastnik | 10. srpna 2008 v 15:00 | Reagovat

taky si myslim ze kdyz nekdo udela test na vic jak 10je dobry jezdec me treba testy nejdou vubec a na koni jezdim 5let a umim to dobre i kdyz neumim testy

7 Katy Katy | E-mail | Web | 24. dubna 2009 v 14:52 | Reagovat

Já dala 11b.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama